SARIO rokuje o ruskej investícii, môže vytvoriť 500 pracovných miest

16.02.2013 Bratislava

Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v súčasnosti komunikuje s ruskými partnermi o investícii, ktorá by mohla priniesť na Slovensko asi 500 nových pracovných miest. "Zatiaľ nechcem hovoriť o detailoch, ale v podstate je to v oblasti strojárstva a spracovateľského priemyslu," uviedol na dnešnom diskusnom fóre HNclub generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič. Spresnil pritom, že by táto investícia mala smerovať predovšetkým na východ krajiny.

Celkovo má ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Ruskom podľa Šimončiča veľký potenciál, na ktorom treba stavať. Pripomenul pritom, že ešte v roku 1986 asi 38 % slovenského exportu smerovalo práve do Ruska, kým dnes sú to len 4 %. "Nehovorím, že sa to má vrátiť naspäť, ale priestor je tam veľmi veľký," poznamenal šéf SARIO. Orientácia na Rusko by podľa neho prispela aj k zníženiu závislosti slovenského exportu od trhu EÚ.

To, že najväčšia krajina na svete má záujem investovať na Slovensku, dnes potvrdil aj viceprezident Sberbank Sergej Gorkov. Ruská banka plánuje v SR už v najbližších mesiacoch otvoriť dve nové pobočky. Toto, ale aj ďalšie personálne opatrenia, by mali priniesť na Slovensko asi 50 až 60 nových pracovných miest.

Využiť potenciál slovensko-ruských obchodných vzťahov chce SARIO aj prostredníctvom zriadenia obchodného zastúpenia v Astrachani a Rostove na Done. "Mali by hľadať investície jedným aj druhým smerom," vysvetlil Šimončič. Potenciál v spolupráci s Ruskom je podľa neho nielen v oblasti energetiky, ale aj finančného sektora, inovácií, cestovného ruchu či stavebníctva.

Zástupca Ruskej obchodnej a priemyselnej komory na Slovensku Alexander Randin je presvedčený, že dopyt je aj po lodiarskej výrobe na Slovensku. "Lodenice v Komárne sú teraz v dosť žalostnom stave, ale 60 % lodí, ktoré chodia teraz po ruských riekach, boli kedysi vyrobené práve tam. Takže existuje vzájomný záujem napríklad o rekonštrukciu a opravu lodí," priblížil.
 

Vyberte región